Queen Arthur 2017

Een half jaar repetitietijd met intensieve begeleiding van pianist, dirigent, vocal coach en regisseur ging vooraf aan de uitvoeringen op 10 september in Arnhem, 17 september in Alkmaar en 24 september in Naarden. In totaal hebben in de drie regio’s 115 amateur (koor)zangers meegezongen. Door de directe samenwerking tussen de verschillende regionale projectkoren stond bij iedere uitvoering een operakoor van rond de negentig zangers op het podium.

Na afloop van de voorstellingen is een enquête rondgestuurd naar de deelnemende zangers waaruit het volgende is gebleken:

  • 67 % had nog niet eerder operamuziek gezongen;
  • De vocal coach, dirigent, pianist en regisseur werden voor hun prestaties gemiddeld gewaardeerd met 8,5 als rapportcijfer.
  • De algehele organisatie van repetities tot uitvoering kreeg een 8,3 als rapportcijfer.

Deze uitslag laat zien dat het merendeel van de deelnemende zangers uitermate positief is over dit project en dat veel zangers voor het eerst echt kennis gemaakt hebben met het zingen van operamuziek. Enkele quotes van deelnemers:

  • “een professioneel amateur gebeuren”
  • “een ervaring om nooit te vergeten”
  • “ misschien anders dan je normale muziekkeuze, opera moet je ontdekken, geweldig!”

De dirigent en vocal coach waren zeer tevreden over het uiteindelijke muzikale niveau dat bereikt is met de zangers.

De projectkoren werden begeleid per regio, maar zoals ook bij de vorige productie, werd de koorzangers nadrukkelijk verteld dat ze zonder extra kosten ook mee konden repeteren bij de andere projectkoren in de andere regio’s. Daar is veelvuldig gebruik van gemaakt en heeft de band tussen de projectkoren onderling versterkt. De meeste koorzangers hebben meegedaan aan alle uitvoeringen (Arnhem, Alkmaar en Naarden).

De première in Arnhem
Hoewel het projectkoor in Arnhem maar uit 20 zangers bestond, stond er een koor van 100 zangers op 10 september bij de eerste voorstelling van Queen Arthur in Park Sonsbeek. De weersverwachting was prima zodat het openluchtscenario doorgang kon vinden.

Oorspronkelijk was het de bedoeling dat er een tribune geplaats zou worden op de Ronde Weide. Vanuit kostenoverwegingen is gekozen om een deel van het publiek op het aanwezige verhoogde podium te plaatsen in combinatie met banken. Het nadeel daarvan was dat veel bezoekers wel konden genieten van de mooie klanken maar het vaan een deel van het publiek minder goed bleek.

Arnhems publiek is op deze locatie gewend aan gratis cultuurvoorstellingen. Desondanks zijn er toch ruim 350 kaarten verkocht. De prijs/kwaliteitverhouding werd in de enquête  “goed” beoordeeld. In de bezoekersenquête kwam naar voren dat 78 % de voorstelling goed tot zeer goed vond.

Slechtweer-scenario pakte goed uit in Alkmaar op 17/9
In Alkmaar zou de voorstelling plaatsvinden in het recreatiegebied Geestmerambacht. Omdat dit gebied tussen een aantal gemeenten in ligt, werd het project uiteindelijk gesteund door maar liefst vier gemeenten (Bergen, Alkmaar, Heerhugowaard en Langedijk)!

Echter, de maand augustus en begin september leverden veel regen op en de grond in Geestmerambacht was dusdanig drassig dat uitgeweken moest worden naar een alternatieve locatie. Dit was de eerste keer in de GO! opbouwfase dat die noodzaak ontstand, een spannende situatie die noodzakelijk is voor openluchtvoorstellingen, maar veel complexiteiten met zich meebrengt. Vanaf 10 dagen voorafgaand werd dagelijks de weersverwachting scherp in de gaten gehouden. Uiteindelijk is op 13 september de knoop doorgehakt en werd alles omgezet naar de Hal 25 in Alkmaar. De omzetting verliep geheel probleemloos: 100% van het publiek werd tijdig bereikt en er bleek voldoende tijd om de binnenlokatie voor te bereiden op de opera.

Hoewel de sfeer van openlucht ontbrak, was de akoestiek prachtig waardoor koor, solisten en orkest muzikaal optimaal presteerden. 95 % van de bezoekers die de enquête invulden, waardeerden de voorstelling als goed tot zeer goed. Het enige kritiekpunt dat vernomen is, is het soms slechte zicht, omdat de bezoekers niet op een verhoging zaten maar gelijkvloers. Hier houden we een volgend keer zeker rekening mee. Met bijna vijfhonderd bezoekers was de maximale bezoekerscapaciteit in Alkmaar bijna bereikt.

Uitverkocht in Naarden-Vesting op 24/9
In Naarden werd de voorstelling voor de tweede keer (in 2015 met Faust) in de openlucht uitgevoerd op de prachtige parkachtige vestinglocatie Ravelijn II. De speciaal opgebouwde tribune gaf hier optimaal zicht. Aan de kaartverkoop was duidelijk merkbaar dat GO! Opera in deze regio al veel meer bekendheid heeft: in de voorverkoop werden reeds 660 kaarten verkocht en op de dag zelf nog 85 kaarten. De tribune zat danook helemaal vol. In de enquête kwam naar voren dat 91 % de voorstelling goed tot zeer goed vond.

De publiciteit
In de weken voorafgaand aan de voorstellingen is in de plaatselijke kranten veel aandacht besteed aan de opera, en ook de plaatselijke radio- en tv-zenders hebben het item langs laten komen. In Alkmaar stond een groot artikel in het Noord-Hollands Dagblad en in Naarden besteedden het Naardernieuws en de Gooi- en Eemlander veel aandacht aan de voorstelling.

Langs de wegen in Alkmaar e.o. en in ’t Gooi stonden de hele maand september mooie A0 en A1 borden met de aankondiging en de deelnemende koorleden en musici maakten zelf ook veel reclame in hun vrienden- en kennissenkring via social media en flyers.

Advertenties